Palfinger dizalica PK 165.002 TEC7 i modularni sanduk za VELEBIT PROMET

Isporučen je prvi novi peteroosovinac u Hrvatskoj, tvrtci Velebit Promet d.o.o. iz Dugog Sela. Radi se o kamionu Scania R 650 V8 10×4*6, sa zakretnom i podiznom zadnjom osovinom, na koju je tvrtka PK d.o.o. iz Rijeke ugradila Palfinger dizalicu PK 165.002 TEC7.

Scania sa 5 osovina i trenutno najmoćnijim motorom od 650 KS V8 ima full opremu, sve osim kože, a šasija je u potpunosti prilagođena nadogradnji za manipulaciju i prijevoz specijalnih tereta.

Što se dizalice tiče, radi se o jednoj od najsnažnijih dizalica u proizvodnom asortimanu Palfingera. Kamionska nadogradnja ima 16.400 kg korisne nosivosti što je bio prioritet pri konstruiranju i proizvodnji ove specijalne nadogradnje na novoj Velebitovoj Scaniji. Pri manipulaciji teretom nadogradnju ‘stabilizira’ čak šest stabilizatora, po dva na svakoj strani te dva sprijeda.

Ugrađena Palfinger dizalica ima osam hidrauličnih produžetaka i dodatnu zglobnu ruku, tzv. fly jib, maksimalne radne visine 35 m. Maksimalna nosivosti dizalice je nevjerojatnih 32.000 kg. Ova dizalica opremljena je hidrauličnim vitlom potezne sile3.500 kg s dužinom sajle od 90 m. Za brze izmjene dodatne opreme dizalica je opremljena Palfingerovim multifunkcionalnim adapterom na koji se može spojiti fly jib, kuka, radna košara ili sl. oprema. S dizalicom je isporučena i radna košara nosivosti 200 kg za dvije osobe. Dizalica ima brojne komforne funkcije koje olakšavaju i ubrzavaju rad operatera. Samo neke od njih su: HPSC – rad s dizalicom u prostorima gdje je nemoguće maksimalno izvući stabilizatore, HPSC LOAD – sistem koji koristi teret na kamionu kao uteg za stabilizaciju kamiona i time povećava dohvat dizalice, P-FOLD – pomoć operateru u sklapanju i rasklapanju dizalice pomoću samo jedne tipke, RTC – automatska kontrola napetosti čeličnog užeta pri radu s dizalicom…

PALcom P7 daljinski upravljač je radio upravljanje osmišljeno od strane Palfingera. Centralno mjesto na njemu zauzima 4.1 inčni TFT ekran u boji. Osim dizalice, na kamion je ugrađen modularni sanduk dužine 5.000 mm te posebno dizajnirani tank za ulje kapaciteta 500 l i goriva kapaciteta 700 l, kako bi se oslobodilo više mjesta za kutije za alat na šasiji kamiona. Scania je opremljena dodatnim LED radnim svijetlima na prednjem zidu i bočnim stranama kamiona.

Velebit Promet d.o.o. je tvrtka specijalizirana prije svega za prijevoz teških i izvangabaritnih tereta u domaćem i međunarodnom prometu te manipulaciju teretima pomoću kranova i autodizalica. Zapošljava više od 50 djelatnika i djeluje na području cijele regije.

»Oznake