Palfinger dizalica PK 12000 M za potrebe Pomorskog fakulteta Rijeka

Pomorskom fakultetu Rijeka isporučena je stacionarno ugrađena Palfinger Marine dizalica PK 12000 M. Dizalica je montirana na rivu u blizini stoljetne rampe za lansiranje torpeda i služiti će za podizanje i spuštanje plovila za potrebe Pomorskog fakulteta Rijeka. Dizalica je opremljena s vitlom i mehaničkim križom nosivosti 2.000 kg za lakšu manipulaciju plovilima. S dizalicom je isporučen agregat s odgovarajućom hidrauličnom pumpom za pokretanje dizalice. Dizalicom se upravlja putem ručnih komandi kojae se nalaze u sklopu agregata u aluminijskom kućištu.

Pomorski fakultet Rijeka jedna je od najstarijih visokoškolskih i znastveno-istraživačkih ustanova u pomorstvu u Republici Hrvatskoj. Korijene svog djelovanaj nalazi još od 1866. godine kada je u Rijeci u zgradi riječke bolnice počela s radom austro-ugarska Vojno pomorska Akademija, koja je djelovala sve do 1914. godine, a od 1889. godine djeluje kao carsko-kraljevska Vojno pomorska Akademije.

Studenti Pomorskog fakulteta Rijeka daju veliki doprinos djelovanju Udruge primjenjenih tehničkih znanosti (UPTZ). Uduga djeluje u prostorijama Pomorskog fakulteta Rijeka gdje prije svega razvijaju projekt “Adria Hydrofoil”. Radi se o radio-upravljivom plovilu Hydrocontest s kojim sudjeluju na prestižnom natjecanju “Monaco Energy Boat Challenge”. Natjecanje se održava u Kneževini Monako pod pokroviteljstvom princa Alberta II i brojnih sponzora. Tvrtka PK-Palfinger Kran podupire projekt i daje svoj mali doprinos u razvoju projekta. Udruga će također koristiti Paffinger dizalicu za svoje potrebe manipulacije s izrađenim plovilima.

»Oznake