Mon 22.02.2021

Isporuka jedinstvenog zapovjedno-komunikacijskog centra za krizne situacije uz podršku Palfinger nadogradnje

Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske isporučen je DOK-ING ov zapovjedno-komunikacijski centar za krizne situacija s Palfinger navlakačem T18. Radi se o prvom do tri planirane isporuke. Nadogradnja je izvedena na MAN TGS 25 s duplom kabinom. Navlakače kontejnera T18A kapaciteta 18t ima zglobnu ruku koja olakšava ukrcaj kontejnera na prikolicu. Navlakačem je moguće prevesti kontejnera dužine do 6.670 mm.

Dana 16. veljače 2021. održana je primopredaja DOK-ING-ovog zapovjedno-komunikacijskog centra s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Zapovjedno-komunikacijski centar s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije je prvi od ukupno 3 isporuke Ministarstvu unutarnjih poslova. Odmah po isporuci, navedeni sustav je uručen krajnjem korisniku Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite – Zagreb.

DOK-ING-ov zapovjedno-komunikacijski centar s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije prvi je takav sustav u svijetu, a koristit će ga hrvatske intervencijske postrojbe. Osmišljen je i dizajniran za hitne intervencije u situacijama gdje je intervencija ljudskih posada ograničena ili čak onemogućena zbog ekstremnih okolišnih uvjeta kao što su visoke temperature, eksplozije i urušavanje objekata. Koristeći dosadašnju tehnologiju, intervencije operativnih snaga su bile ograničene po vremenu i prostoru čekajući da se stvore okolišni uvjeti prihvatljivog rizika za ljudske posade. S novom DOK-ING-ovom tehnologijom, baziranom na daljinski upravljivom multifunkcionalnom robotskom sustavu, intervencija može početi u trenutku dolaska, čime se drastično smanjuje intenzitet i opseg nesreće te umanjuje broj žrtava i veličina štete.

DOK-ING-ov multifunkcionalni robotski sustav već se dokazao u nesrećama u Rusiji te u nekoliko država Azije i Europe, a u pripremi je isporuka u još nekoliko država Europske unije. Ministarstvu unutarnjih poslova je isporučen zajedno sa zapovjednim i komunikacijskim centrom iz kojega se upravlja operativnim timovima i robotskim sustavom, a za potrebe kriznih stožera i operativnih postrojbi.

Kada isporuka bude kompletirana, odnosno sva 3 sustava isporučena, Hrvatska će biti u stanju ispuniti svoje obaveze prema Sustavu Civilne Zaštite Europske unije na jedinstveni način unutar Europske unije, a to je pomoć u slučaju velikih katastrofa i katastrofa s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama.

Da je tvrtka DOK-ING na dobrom putu u svom razvoju, govori i činjenica da je jedina hrvatska tvrtka koja je ušla u elitni krug tvrtki Europske unije koje razvijaju buduće daljinski upravljive sustave za sigurnosno-obrambene sustave pod okriljem Europske obrambene agencije.