palfinger-sumarski-kamion-prikolica

Čet 27.07.2023

Sedam šumarskih kompozicija s Palfinger dizalicama za Hrvatske šume

Hrvatske šume modernizirale su svoju mehanizaciju sa sedam šumarskih kompozicija koje se sastoje od šumarskog kamiona s kamionskom nadogradnjom i Palfinger Epsilon dizalicom na MAN TGS 33.510 6×4 BL te PK šumarskih prikolica model PSM 200.

S ovih sedam Palfinger kompozicija Hrvatske šume su u zadnjih pet godina opremili svoje podružnice s ukupno sedamnaest šumarskih kompozicija, sve proizvodi tvrtke PK d.o.o. s Palfinger Epsilon dizalicama. Tvrtka više od 30 godina konstruira i proizvodi vlastite kamionske nadogradnje i prikolice, povećava svoju mrežu ovlaštenih servisa te je support svojim partnerima u pogledu pouzdane i pravovremene isporuke dodatne opreme i rezervnih dijelova. Tvrtka je stacionirana u Industrijskoj zoni Kukuljanovo u blizini Rijeke gdje djeluje na dvije lokacije. Na jednoj je organizirana proizvodnja, dok je na drugoj prvenstveno servis Palfinger dizalica, PK kamionskih nadogradnji te vlastitih prikolica i poluprikolica.

Isporučene dizalice Palfinger Epsilon M12Z83 imaju maksimalni dohvat 8,3 m i opremljene su Epsilon grabilicama za manipulaciju trupcima model FG 53. Šumarske nadogradnje SP160-6.2 konstruirane su bez podnice s zaštitom podvozja korisne dužine 6.200 mm. Opremljene su čeličnim legama s po 4 para ExTe D7 štica te prednjim i stražnjim čeličnim zaštitnim zidovima. Na prednji dio platforme montiran je čelični podest za odlaganje grabilice. Platforma je opremljena s dva seta zatezača s vrpcama za osiguranje trupaca pri transportu.

Šumarske prikolice PSM 200 bruto mase 20 t imaju utovarni prostor dugačak 7.000 mm. Opremljene su INFO centrom s vagom za mjerenje ukupne mase prikolice. Utovarni prostor ima aluminijsku zaštitu utovarnog prostora i opremljen je s četiri lege s po 4 para aluminijskih teleskopskih ExTe D7 štica za transport trupaca. Prikolice su teške 3.540 kg što im “daje” 14.440 kg korisne nosivosti za transport trupaca.