trgometal-palfinger-pk165.002TEC7-scania_13

Pet 21.06.2024

Trgometal iz Žminja na Palfinger “pogon”

Trgometal iz Žminja pojačao je svoj “vozni park”s jednom od najsnažnijih kamionskih sklopivih dizalica, radi se o modelu Palfinger PK 165.002 TEC7. Dizalica je montirana na peteroosovinac Scania 660 R V8.

Tvrtka Trgometal iz Žminja bavi se proizvodnjom i montažom čelične opreme, specijaliziranim transportom, uslugama građevinske mehanizacije, te ishodovanjem dozvola za izvanredne prijevoze i tehničku pratnju tereta. Društvo je osnovano daleke 1991. godine kao sljedbenik bravarske radnje koja je poslovala od 1981. godine kao proizvođač poljoprivredne opreme i metalnih konstrukcija. Danas tvrtka zapošljava više do 95 djelatnika raznih struka.

Njihova “strast” prema velikim Palfinger dizalicama krenula je sada već “daleke” 2017. godine kada su nabavili prvu Palfinger dizalicu PK 165.002 TEC7 na četveroosovincu koja je zbog povećanja opsega posla bila nedostatna za obavljanje svih poslova. Ove godine odlučili su se na nabavku druge Palfinger dizalice PK 165.002 TEC7 ovoga puta na peterosovincu. Nadogradnja je montirana na kamion Scania 660 R V8.

Palfinger dizalica PK 165.002 TEC7 ima maksimalnu nosivosti 32 t te je opremljena s 8 hidrauličnih produžetaka i dodatnom zglobnom rukom ili fly-jibom model PJ240E koja doseže maksimalnih 31,1 m.

Također dizalica ima ugrađen Power link plus sistem, koji omogućava izvlačenje pomoćne ruke pod negativnim kutem od 15⁰, što olakšava prijenos tereta kroz uske otvore ili rad unutar zgrada.

Isporučena dizalica ima hidraulično sklopivi fly-jib ili dodatnu zglobnu ruku s dohvatom od 31,1 m. Na dizalicu je montirano i hidraulično vitlo s dužinom sajle 90 m koje se automatski namotava, odnosno odmotava pri upravljanju dizalicom. Dizalica ima ugrađen P-fold sustav koji u slučaju aktiviranja pomaže operateru u rasklapanju/sklapanju dizalice, odnosno ubrzava rad i sprječava eventualna oštećenja na opremi. Upravljanje dizalicom i stabilizatorima povjereno je „user-friendly“ radio upravljanju PALcom P7. Radi se o najsuvremenijem sistemu radio upravljanja na tržištu, koji je u potpunosti konstruiran od strane Palfinger inženjera. Još jedna značajna funkcija dizalice je sistem Soft Stop koji spriječava naglo zaustavljanje dizalice. Kod zaustavljanja operacije izvlačenja teleskopa, sistem regulira zaustavljanje na način da se ne zaustavi trenutno, već postepeno,  što osigurava manje vibracije i sigurniju manipulaciju tereta.

Od mnoštva opcija Palfinger dizalice koje pridonose efikasnosti, sigurnosti i komforu može se izdvojiti opcija AOS (Active Oscillation Suppression) za ublažanje oscilacija grane dizalice pri naglim prekidima upravljanja ili promjenama smjera, HPSC (High Performance Stability Control) za rad s dizalicom u prostorima gdje nije moguće maksimalno izvući stabilizatore te SRC opcija (Syncronised Rope Control) koja ubrzava rad s vitlom na način da drži konstatni razmak između kuke i kraja dizalice. Osim navedenog dizalica posjeduje opciju WEIGHT koja omogućava vaganje tereta pomoću dizalice, odnosno na LCD ekranu PALcom P7 daljinskog upravljača se u svakom trenutku može prikazati težina tereta s kojom se manipulira.

Osim dizalice na kamion je montiran tovarni sanduk unutarnjih dimenzija 4800x2420x400 mm s mogućnošću hidrauličnog teleskopiranja dodatnih 2000 mm. Rubni profil sanduka izveden je s otvorima pod 45° za potrebe fiksiranja tereta. Kamionska nadogradnja i dizalica ima 16 radnih svijetala koja olakšavaju kretanje operatera oko kamiona te rad u noćnim uvjetima.

Kamionska nadogradnja je konstruirana i proizvedena u potpunosti u tvrtki PK d.o.o. koja je specijalizirana za proizvodnju “custom made” kamionskih nadogradnji s Palfinger dizalicama te prikolica i poluprikolica raznih namjena. Posebna pozornost je posvećena servisnim uslugama te bogatoj ponudi dodatne opreme. Tvrtka djeluje preko 32 godine te zapošljava preko 120 djelatnika. Djeluje na 3 vlastite lokacije u Hrvatskoj te 14 podružnica i ovlaštenih servisa u diljem regije.