Uto 9.07.2024

PALFINGER EPSILON TZ12: Partner za generacije

Pleternica, mali gradić u istočnoj Hrvatskoj, dom je obiteljske tvrtke Javni prijevoz Šop Stjepan. Tvrtku je osnovao Stjepan Šop 1995. godine i specijalizirana je za transport drva budući da je regija poznata po brojnim šumama. Prije osam godine u posao se uključio njegov sin Hrvoje i od tada otac i sin surađuju. Zajedno s još dvoje djelatnika radni dan provode u šumi, okruženju koje im je vrlo poznazo od djetiljstva. Hrvoje nije imao drugih želja osim krenuti za očevim stopama. Nada se da će se i njegov sin jednog dana pridružiti obiteljskom poslu.

Kroz tvrtku nisu samo prošle generacije njihove obitelji, već su različite generacije Palfinger dizalica u upotrebi zahvaljujući dugogodišnjem partnerstvu s tvrtkom PK-Palfinger Kran d.o.o. Partnerstvo s PK d.o.o. i Palfinger dizalicama traje dugi niz godina i temelji se na međusobnom povjerenju. U nastavku donosimo intervju s Hrvojem.

Što najviše cijenite u svom poslu i što su po vama najvažniji aspekti prijevoza drva?

Hrvoje: U prijevozi drva najvažniji su koordinacija i preciznost. Oni što najviše cijenom je raznolikost jer niti jedan dan nije monoton. Ovaj posao možete samo voljeti jer uključuje mnogo više od same vožnje kamiona. Tu je i upravljanje dizalicom, koordinacija s kolegama i kupcima, snalaženje u šumi koje je često teško i sve ostalo što ide uz to.

Recite nam nešto o svojoj novoj dizalica GENERACIJE 3, zašto ste je odabrali i kako vam pomaže u svakodnevnom radu?

Hrvoje: Našu prvu PALFINGER EPSILON dizalicu kupili smo prije otprilike 25 godina i od tada bez problema radimo s EPSILON dizalicama. Sada već nekoliko mjeseci koristimo novu GENERACIJU 3 TZ12, koju karakterizira povećana brzina i doseg. Ova dizalica uvelike nam olakšava rad. Odlučili smo se za novu GENERACIJU 3 jer me otac naučio da uvijek budem u korak s najnovijom tehnologijom. Osim toga, EPSILON dizalice imaju kvalitetu koja je s vremenom dosegla zavidnu razinu.

Gdje smo danas i zašto smo ovdje?

Hrvoje: Danas smo u Spačvanskoj šumi kod Vinkovaca u istočnoj Hrvatskoj. Ova šuma ima veliki značaj jer je najstarija šuma hrasta lužnjaka na ovom području Europe. U ljeto 2023. godine ovdje je bilo jako nevrijeme u kojem su jaki vjetrovi srušili mnoga stabla jasena i hrasta. Tu smo da spasimo srušena stabla i odvezemo ih u pilanu na daljnju obradu. Očuvanje i održavanje ove šume nam je jako važno, kako za nas same tako i za Lijepu našu Hrvatsku.